Webmedia - Nijmegen

Een webshop starten: Hoe begin ik een webshop?

23 Oktober 2021

De laatste tijd wordt de verkoop via internet alleen maar groter dan ooit. Veel winkels zijn noodgedwongen over gestapt op de verkoop van hun producten via een webshop en zijn tot de conclusie gekomen dat dit eigenlijk een veel betere manier van verkopen is. Zolang je nog geen Bol.com bent, heb je hebt tenslotte geen duur pand of personeel nodig. Ideaal dus, maar hoe begin je nou eigenlijk zo’n webwinkel?

Kies je product en doelgroep

Wanneer je een webshop wilt beginnen, dan is het verstandig om vooraf heel goed na te denken over het product dat je wil gaan verkopen. Zijn het bijvoorbeeld producten die je zelf maakt, of koop je de producten in bij bijvoorbeeld een groothandel.
Daarnaast kun je je eigen afvragen of je een breed assortiment aan wil bieden of juist wil richten op een specifiek product. Wanneer je weinig tijd hebt om aan je webwinkel te besteden, dan zou je het beste met een klein assortiment kunnen beginnen en langzaam uitbouwen.
Probeer een product of dienst te kiezen waarbij je meer te bieden hebt dan de concurrent. Zorg er hoe dan ook wel voor dat je het product goed kent en weet wie je klanten zijn. Als je een product wil gaan verkopen waar je helemaal niets mee hebt en daarmee ook niet weet aan wie je het zou kunnen verkopen, dan is het gedoemd om fout te gaan.

Goede bedrijsnaam

Nu wordt het tijd om een passende bedrijfsnaam te kiezen. Kies een naam die pakkend is en eigenlijk direct verteld wat je product is. Kijk vervolgens of deze naam misschien al niet door een ander wordt gebruikt en kijk of de domeinnaam nog vrij is.

Welke Software

Als je goed bent in programmeren of in ieder geval veel computertechnische kennis hebt, zou je kunnen gaan werken met een open source pakket. Hiermee ben je erg flexibel in de mogelijkheden, maar een nadeel is dat het bouwen van je webshop veel tijd in beslag neemt en bent aangewezen op jezelf als er problemen zijn.
Je kunt ook kiezen voor een kant en klaar webwinkelsysteem. Bij het kiezen van zo’n programma kun je het beste alle functies die je in jouw webwinkel wil hebben op een lijstje zetten en vervolgens vergelijken welke programma’s kunnen voldoen aan jouw wensen.

Je webshop inrichten

Je hebt alles helemaal voor elkaar, dus nu kan het leuke werk beginnen, het bouwen van je webshop. Hou er rekening mee dat de uitstraling van je webshop bepalend is voor de verkoop van je producten. Professionaliteit met een goede huisstijl is erg belangrijk. Wanneer je de lay-out klaar hebt, kun je je producten toevoegen.

Bezoekers

Zonder bezoekers, geen succesvolle webwinkel. Je zal de nodige kennis moeten hebben van Google Analytics, AdWords, linkbilding en SEO, zodat je goed gevonden kan worden. Heb je daar helemaal geen kaas van gegeten, dan zijn er genoeg gespecialiseerde bedrijven die dat voor je kunnen doen.

Team
Team