Webmedia - Nijmegen

Webdesign wat moet je er voor weten!

7 April 2021

Natuurlijk is het belangrijk dat de website van bijvoorbeeld een winkel er aantrekkelijk en overzichtelijk uitziet. Je wil immers dat veel mensen de website bezoeken en er iets gaan kopen. Daarom is de taak van de webdesigner een hele belangrijke. Er zijn mensen die denken dat het ontwerpen en vormgeven van een website niet bijster ingewikkeld zou moeten zijn. Hoe moeilijk kan het zijn om iets dergelijks zelf te maken? Toch vergis je je daar zeker in, aangezien er heel wat bij komt kijken, wil een website succesvol zijn. Zeker vanwege het feit dat steeds meer aankopen wereldwijd via internet worden gedaan, in plaats van dat iets in een winkel wordt gekocht waar je naartoe moet.

Het draait er bij webdesign namelijk niet alleen om dat een ontwerper letterlijk een website ontwerpt, maar hij moet ook rekening houden met navigatie en interactie. Daarnaast is ook de structuur en de overzichtelijkheid dus erg belangrijk. Dat is meestal waar een webdesigner begint. Hij of zij moet weten wat de structuur wordt van de website. Hoeveel pagina’s moeten er komen en waar moeten ze ten opzichte van elkaar staan? Vaak heb je nog weer een aantal subpagina’s nodig, om de website overzichtelijk te houden.

Als de structuur staat, gaat de webdesigner over naar de volgende stap van het neerzetten van een goede website, namelijk het letterlijke ontwerp. Hoe komt de site eruit te zien? Welke kleuren ga je gebruiken? Komen er ook foto’s of andere afbeeldingen? Ook kan het zijn dat bij sommige pagina’s van de website kleuren anders gebruikt moeten worden, omdat ze beter bij het onderwerp van de pagina passen. Zo zijn er tal van dingen die een webdesigner moet overwegen. Over het algemeen maken de meeste webdesigners gebruik van Adobe Photoshop of een vergelijkbaar programma.

Het is echter ook handig als je als webdesigner scripttaal begrijpt. Met zo’n programmeertaal (bijvoorbeeld ASP) kun je scripts schrijven. Dit zijn kleine programmaatjes die er voor zorgen dat een bepaalde taak langdurig automatisch uitgevoerd kunnen worden. Dit heeft natuurlijk niets meer te maken met het uiterlijk van een website, maar is wel nodig om de website de lucht in te krijgen. Vervolgens kan een website pas het internet op. Er komt dus heel wat bij kijken, voordat een website zo optimaal mogelijk functioneert. Het is daarom ten zeerste aan te raden om het ontwerpen van website uit te besteden aan een webdesigner. Je kunt het natuurlijk ook zelf proberen, maar bereid je er dan op voor dat de kans groot is dat de website niet heel succesvol zal zijn.

Team
Team