Webmedia - Nijmegen

com, .nl, .site: heeft het invloed op je SEO?

1 maart 2023

Naast .com en .nl kun je tegenwoordig ook talloze andere domeinnamen kiezen. Denk aan ‘.shop’, ‘.live’, ‘.online’ of ‘.site’. We noemen dit Top Level Domains, ook bekend als TLD’s. Vaak wordt gezegd dat een TLD invloed kan hebben op je SEO. Zo zou Google je straffen als je geen .com of .nl-domein hebt. Is dat echt zo? En waarom kun je toch beter kiezen voor .nl of .com?

Straft Google voor een alternatieve TLD?

Laten we de kou uit de lucht halen: nee, Google straft je niet voor het gebruik van een alternatieve TLD. Je kunt rustig een website als ‘.site’, ‘.live’ of ‘.online’ registreren. Ze zijn niet van invloed op de zoekresultaten. Je zult van Google dus geen last hebben.

Toch raden SEO-experts aan om een .com of een .nl-domein te registreren. Waarom? Omdat dit de TLD’s zijn die de bezoeker kent en vertrouwt. Zelfs grote merken als Facebook, Apple en Microsoft kiezen voor .com.

Er is een uitzondering: .io-sites. Die werken nu heel goed op de techmarkt. Heb je dus een bedrijf waarmee je werkzaam bent in bijvoorbeeld webdevelopment, dan kun je prima voor ‘.io’ kiezen.

Waarom .com en .nl steeds de voorkeur krijgen van bezoekers

Al sinds jaar en dag zijn er domeinnamen die eindigen op .com en .nl. In het buitenland wordt meer .com gebruikt, in Nederland meer .nl. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen .nl-domeinnamen geregistreerd. Wanneer je een vriend of een vriendin vertelt hoe je website of webshop heet, wordt al snel gevraagd: ‘.nl?’ in plaats van ‘.shop’. Het stamt nog uit de tijd van voor er alternatieve TLD’s bestonden.

In het brein van de bezoeker is .nl de standaard. Je kunt dus wel alsnog ook een .shop-adres registreren, als je maar in ieder geval ook een .nl-domeinnaam hebt.

Associaties met spam

Volgens een onderzoek van Domains Index zijn er TLD’s die direct geassocieerd worden met spam. Dat zijn TLD’s als .zip, .review, country, .kim en .cricket. Veel spamfilters zetten deze TLD’s op de spamlijst, omdat ze maar amper worden gebruikt voor legitieme sites. De kans is dus aanwezig dat je met een domeinnaam dat eindigt op .zip geen klant of bezoeker kunt mailen, zonder in de spamfolder terecht te komen.

Google weet dat domeinnamen met .com of .nl vaker als betrouwbaar worden gezien. Niet alleen door de spamfilters, maar ook door de bezoeker. De doorklikratio van een .nl-domein is vele malen hoger dan van een alternatieve TLD.

Hosting even belangrijk als TLD

Een goede, betrouwbare hostingprovider is even belangrijk als het domeinnaam of de TLD die je kiest. Je wilt niet dat je inspanningen op het gebied van targeting teniet worden gedaan omdat je site ondermaats presteert. Bij Webmedia - Nijmegen werken we met lokale servers, die zo snel mogelijk je website uitserveren.

Nog een extra tip: wanneer je gebruik maakt van een content-delivery-netwerk, kun je wereldwijd de onderdelen van je website uitserveren. Denk bijvoorbeeld aan foto’s of video’s, die op die manier een stuk sneller laden.

Delen: