Drie redenen waarom je beter nginx dan Apache kunt kiezen
1 september 2024De discussie ‘Nginx versus Apache’ is in de webhostingwereld net zo vaak gevoerd als de discussie ‘Mac versus Windows’ bij gewone computergebruikers. Terwijl de ene partij zweert bij Nginx, geeft de ander toch liever de voorkeur aan Apache. Voor beide systemen valt te zeggen dat ze voordelen en nadelen hebben. Waarom kiezen steeds meer mensen voor Nginx?
Wat is Nginx?
Nginx is server-software voor webhosting. Het zorgt ervoor dat je website gemakkelijk te bereiken valt en deze snel op je scherm verschijnt. De Russische ontwikkelaar Igor Sysoev ontwikkelde het in 2004, omdat een website aan bezoekers tonen toen een grote belasting op systemen veroorzaakte. Hij wilde software bedenken met een sterke performance, zonder veel computercapaciteit nodig te hebben. Logisch, want in die tijd kostte elke gigabyte extra geheugen nog enorm veel geld.
Nginx kan beter tegen grote datastromen
Verwacht je grote datastromen op je webshop of je website? Dan kun je beter voor Nginx dan voor Apache kiezen. Het is namelijk zo ontworpen, dat het duizenden verbindingen tegelijkertijd kan verwerken. Je merkt in de snelheid van je website niet dat al die verbindingen tegelijkertijd verwerkt worden. Apache werkt juist veel meer alleen, waardoor elke verbinding een aparte belasting op de server is.
Heb je een paar duizend verbindingen op Apache lopen, dan merk je al snel dat je website wat trager wordt. Dat komt door een gebrek aan geheugen en de manier waarop Apache de verbindingen afhandelt. Heb je te maken met grote hoeveelheden verkeer, dan is Nginx dus de betere keuze.
Nginx gebruikt minder capaciteit
Nginx gebruikt minder CPU en geheugen dan Apache. Je hebt met Nginx dan ook geen grote, zware servers nodig om een enkele website of webshop uit te serveren. Je kunt zelfs meerdere diensten op dezelfde server gebruiken. Terwijl Apache elk verzoek apart wil afhandelen, gebruikt Nginx een niet-blokkerend model, dat verzoeken asynchroon afhandelt.
Doordat je minder capaciteit nodig hebt, heb je ook minder geheugen nodig. Dat geheugen blijft dan over voor andere taken. Handig, want daardoor draait je server een stuk soepeler en efficiënter.
Nginx heeft ingebouwde, krachtige functies
Wanneer je gebruik maakt van Apache, installeren serverbeheerders modules op het moment dat ze deze nodig hebben. Bij Nginx moet je bij de bouw van de server al rekening houden met de toekomst. Dat biedt voordelen, want dat betekent dat de server out-of-the-box al krachtig is en het voor serverbeheerders eenvoudig is om functies aan- en uit te zetten. Load-balancing is een van de belangrijkste functies.
Load-balancing houdt in dat meerdere servers aan elkaar zijn gekoppeld. De website bepaalt dan zelf welk verzoek door welke server gehonoreerd wordt. Je verdeelt het verkeer in kleine stukjes, zonder dat je extra software nodig hebt. Zo raakt je server nooit overbelast.
Zoals je ziet, heeft Nginx veel voordelen tegenover Apache. Zie jij het zitten om de overstap te maken? Mocht je graag Nginx gebruiken, dan helpen we je graag bij het inrichten hiervan.