Webmedia - Nijmegen

Een VPS als testomgeving: waarom?

9 maart 2023

Ervaren ontwikkelaars weten het: een ontwikkeld project of product werkt de eerste keer nooit zoals je je het had voorgesteld. Meteen je project online zetten is dan ook een absolute no-go. Je ontkomt er niet aan om je code eerst te testen. Om een zo realistisch mogelijke weergave van de resultaten te krijgen, is het een goed idee een testomgeving in te richten. Daar leent een VPS zich uitstekend voor.

Geen kans op een tweede indruk

Een goede indruk maken, kan maar één keer. Daarom wil je graag een zo realistisch mogelijke weergave van je project. Waar loop je tegenaan? Welke bugs kom je op een VPS wel tegen, die tijdens het programmeren nog niet meteen een probleem vormden? Wanneer je direct je project of product online zou zetten, merken je gebruikers dat het systeem niet feilloos werkt. Het gevolg: de gebruiker is teleurgesteld in het project of product, annuleert zijn of haar account, en blijft weg.

Dat is natuurlijk zonde van de gedane arbeid. Daarom werken professionele ontwikkelaars altijd in een testomgeving. Wanneer je een VPS gebruikt, kun je ook anderen je product of project laten testen. Er zijn resources genoeg, en er valt veel data te verzamelen om van te leren.

Snapshots en versiebeheer gebruiken

Wanneer je je project of product aan het ontwikkelen bent, is het handig om snapshots te maken en aan versiebeheer te doen. Heb je iets vernieuwd en werkt je project niet meer, dan kun je altijd gemakkelijk terugkeren naar een eerdere versie. Uiteraard zijn snapshots en versiebeheer geen standaardfuncties op een VPS, maar er zijn wel externe tools die je kunt gebruiken.

GitHub en Bitbucket zijn voorbeelden van dergelijke tools. Dat zijn ook meteen handige plekken om je code op te slaan. Zo raak je je project of product nooit kwijt. Helaas zijn GitHub en Bitbucket geen complete hostingproviders. Dan is een VPS dus nuttig.

Je testomgeving lijkt op je echte server

Een VPS is een echte server: een Virtual Private Server. Een stukje server op een fysieke server, die je ook met anderen deelt. Dat houdt in dat de server zich echt gedraagt als een normale server, met alles wat daar bij komt kijken. Wanneer je een testomgeving inricht, is het wel handig als je deze op dezelfde manier inricht als je live omgeving. Je software en instellingen moeten dus op beide servers identiek zijn.

Op die manier kom je erachter of je project of product daadwerkelijk goed zal werken in een live omgeving. Wanneer de servers op elkaar lijken, weet je zeker dat je tegen fouten zult aanlopen die een probleem kunnen vormen in een live omgeving. Door uitgebreid te testen in een testomgeving, maak je je project compatibel met de live inrichting. Zo draait alles straks dus als een zonnetje.

Een VPS is niet duur

Een VPS heb je al vanaf 5 euro per maand. Voor een testomgeving is dat dus zeker niet duur. Weet je nog niet helemaal welke VPS bij jou past? En kom je er niet helemaal uit? Dan helpen we je graag. Neem contact op met de support van Webmedia - Nijmegen, en we staan je bij met raad en daad. Zo kun je snel van start met jouw testomgeving. Want als ontwikkelaar heb je natuurlijk geen tijd te verliezen.

Delen: