Webmedia - Nijmegen

Hoe verbind ik met FTP?

20 oktober 2021

FTP is een afkorting voor File Transfer Protocol en wordt gebruikt om bestanden uit te wisselen tussen uw computer en de webserver. Er zijn diverse methoden om een FTP verbinding te maken met uw website. Dit vereist echter de nodige kennis van websites en webservers. In de onderstaande stappen proberen we eenvoudig uit te leggen hoe u zelf verbinding kunt maken met FTP.

Wat is FTP?
FTP is een protocol voor bestandsoverdracht. Het bestaat uit een reeks regels die door apparaten kunnen worden gebruikt om bestanden te versturen. Als u het internet gebruikt, maakt u (zonder dat u het misschien weet) gebruik van diverse protocollen. Voor het verzenden van chatberichten gebruikt u XMPP en voor het verplaatsen van bestanden is FTP het standaard protocol.

Wat is een FTP-server?
Om bestanden van het ene apparaat naar het andere apparaat te sturen, zijn FTP-servers nodig. Een server voert twee eenvoudige taken uit: het ophalen en wegzetten van bestanden. Wilt u bestanden uploaden? Dan worden deze van uw computer naar de server overgedragen. Als u een bestand download, wordt deze van de server naar uw computer gestuurd. Een FTP-server dient als het ware als verbindingsstuk tussen de verzender en ontvanger.

Hoe verbinden?
Er zijn diverse methoden om een FTP verbinding te maken. Bekende tools die u kunt gebruiken zijn: FileZilla, WinSCP en Cyberduck. Deze programmas zijn eenvoudig in gebruik en doorgaans gratis te downloaden. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende desktoptools beschikbaar. Voor het maken van een verbinding heeft u een aantal gegevens nodig:

De bovenstaande gegevens kunt u altijd terug vinden in het controlepaneel van uw website. Voer de juiste instellingen voor uw account in en klik vervolgens op 'Verbinden'.

Navigeren en bestanden uploaden
Is alles gelukt en is de verbinding vastgesteld? Dan kunt u beginnen met navigeren in bestaande mappen en het uploaden van bestanden. Bent u in het bezit van meerdere domeinen? Dan kunt u via de map 'domains' of 'domeinen' naar de verschillende domeinen navigeren. U kunt binnen bestaande mappen bestanden zoeken om te uploaden. Selecteer de juiste bestanden en klik vervolgens op uw rechtermuisknop. Kies voor uploaden en de bestanden worden verplaatst naar de gewenste locatie.
Heeft u niet zoveel verstand van websites en webservers? Dan adviseren we om het verbinden met FTP over te laten aan de websitebouwer of een andere professional met verstand van zaken. Wilt u dit klusje graag uitbesteden? Of bent u op zoek naar een goedkope webhosting? Neem dan gerust contact met ons op. We bespreken graag de verschillende mogelijkheden!

Delen: