Webmedia - Nijmegen

Kiezen voor WordPress of Laravel: de voordelen en nadelen

2 april 2024

Een webapplicatie is iets anders dan een website. Een applicatie biedt functionaliteit, terwijl een website meestal informatie biedt. Voor elke toepassing zijn verschillende frameworks en systemen beschikbaar. In de PHP-wereld zijn Laravel en WordPress twee zwaargewichten. Welk systeem is beter? Voor welke optie kun je het beste kiezen voor je komende project? We zetten de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Wat is Laravel?

Laravel is een open source PHP-framework. Dat wil zeggen dat webbouwers bouwen op een geraamte dat al grotendeels staat. Het idee van Laravel is dat alle basistaken al zijn gedaan. Doordat het relatief makkelijk is om mee te werken en er al grote bibliotheken beschikbaar zijn, werd het snel populair onder ontwikkelaars. Zaken die anders meer tijd kosten om te bouwen, staan nu al voor de ontwikkelaar klaar.

Daardoor is het efficiënter om met Laravel te werken. En efficiënter werken, betekent meestal ook een lagere prijs voor ontwikkeling. Laravel heeft een sterke community achter zich, waardoor bijna elk denkbaar project op dit framework ontwikkeld kan worden.

Wat is WordPress?

WordPress is al jarenlang een populair contentmanagementsysteem. Het systeem is ontwikkeld om gebruikers in staat te stellen gemakkelijk een website te bouwen en de content ervan te onderhouden. Ook WordPress heeft een grote groep met fans en ontwikkelaars, waardoor er steeds nieuwe thema’s, plugins en updates verschijnen. Je hoeft geen ontwikkelaar te zijn om WordPress te leren gebruiken.

Het systeem wijst zichzelf, en je kunt verschillende stukjes software ‘inpluggen’ om functies toe te voegen aan je website. Dat is ook waar het bij veel websites misgaat: al die plug-ins zorgen ervoor dat een website langzamer en langzamer wordt. Bovendien ben je met de software van anderen kwetsbaarder voor lekken, waardoor de veiligheid van je website mogelijk in het geding komt.

De voordelen van Laravel

Laravel wordt geleverd met een reeks ingebouwde functionaliteiten. Het is voor een ervaren ontwikkelaar relatief simpel om erop door te bouwen. In tegenstelling tot WordPress, is er voor Laravel weinig extra boilerplate-code nodig. Dat houdt in dat ontwikkelaars weinig helemaal vanaf het begin hoeven te bouwen. Daardoor kunnen Laravel ontwikkelaars zich geheel concentreren op het bouwen van de kernfunctionaliteit van een applicatie.

Dit framework heeft een hoop bronnen, pakketten en ondersteuning beschikbaar. Het framework is ook goed gedocumenteerd, waardoor ontwikkelaars snel antwoorden kunnen vinden op vragen en problemen. Dat scheelt jou als klant veel tijd en geld.

Daarnaast heeft Laravel een heel robuuste beveiliging, waardoor het een voor de hand liggende keus is voor applicaties waar veiligheid heel belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan systemen waar betalingen bij komen kijken of waarin gevoelige persoonsgegevens moeten worden verwerkt, zoals een webshop.

Wat is beter: Laravel of WordPress?

Wat ‘beter’ is, hangt af van het uiteindelijke doel. Bedenk je dat WordPress vooral is bedacht om content te managen. Voor een kleine website of een eenvoudige blog is WordPress zeer geschikt. Maar heb je een wat complexere site of webapplicatie nodig, dan komt Laravel al gauw om de hoek kijken. Het biedt meer flexibiliteit en maatwerkmogelijkheden dan WordPress. Een ervaren ontwikkelaar van Webmedia - Nijmegen kan de applicatie op zo’n manier bouwen, dat het precies past bij jouw behoeften.

Laravel is ook schaalbaarder dan WordPress. Een groot, complex project draait als een zonnetje met Laravel. WordPress wordt al snel wat trager. Het valt lastiger te schalen door zijn architectuur. Kortom: Laravel is de betere keuze voor vrijwel alle grotere, complexe projecten. WordPress zou je echt alleen maar moeten gebruiken voor content management: voor een persoonlijke blog, een simpele website of om informatie te delen. Zoek je een website met veel functionaliteit, laat deze dan in Laravel ontwikkelen door Webmedia - Nijmegen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Kiezen voor WordPress of Laravel: de voordelen en nadelen 1
Kiezen voor WordPress of Laravel: de voordelen en nadelen 2
Delen: