Webmedia - Nijmegen

Waarom je geen update van WordPress mag missen

15 maart 2024

Updates uitvoeren is niet de favoriete hobby van de meeste website-eigenaren. Maar ze zijn ontzettend nodig. Als je geen updates uitvoert, kan je website kwetsbaar worden voor hackers. Ze kunnen schadelijke code implementeren, waarmee je website zelfs spam kan versturen of andere websites aanvalt. Dat is nog maar één reden waarom je geen updates mag missen. Er zijn er nog meer, die updates zeker de moeite waard maken.

Elke update wordt jouw WordPress veiliger

Misschien wel de belangrijkste reden om regelmatig een update uit te voeren, is de veiligheid van je systeem. Meer dan 40 procent van alle websites gebruikt WordPress. Daarmee is WordPress het meest gebruikte content management systeem ter wereld. Daardoor is het een geliefd doelwit geworden voor hackers. Immers: als je bij één website een lek ontdekt, is de kans aanwezig dat het lek bij 40% van de websites aanwezig is.

Wanneer WordPress een nieuwe update uitbrengt, zie je in de zogenoemde release notes alle verbeteringen en wijzigingen op een rij. Hackers lezen deze notes ook. Zo weten ze precies waar de lekken zitten in verouderde systemen. Heb je een website en komt er een nieuwe versie uit, update dan zo snel mogelijk. Anders kan het systeem kwetsbaar worden.

Problemen worden opgelost

Elke software heeft bugs, en WordPress is geen uitzondering. Wanneer we het hebben over een ‘bug’, hebben we het over fouten in de programmeercode. Die fouten kunnen zorgen voor problemen of zelfs je hele systeem op de knieën krijgen. WordPress brengt regelmatig fixes uit om deze problemen op te lossen.

Update je je WordPress, dan is het slim om ook je thema’s en plugins te updaten. Op die manier blijft alles feilloos met elkaar werken. Versies die niet met elkaar matchen zijn de meest voorkomende oorzaken van errors en downtime.

Nieuwe functies en verbeterde prestaties

WordPress bestaat al meer dan 20 jaar, en is nog lang niet af. Het wordt aan de lopende band verbeterd. Er komen ook steeds meer nieuwe functies bij. Zo kun je vandaag de dag al een chatbot met kunstmatige intelligentie aan je website toevoegen. Om gebruik te kunnen maken van dat soort functies, is het belangrijk dat je je hele systeem (dus ook je plugins) regelmatig bijwerkt.

Hoe zorg je ervoor dat WordPress up-to-date blijft?

Veel eigenaren van WordPress-sites zijn huiverig voor updates. Ze vrezen dat een update hun website offline kan helpen. Een hele geruststelling: in de meeste gevallen verloopt een update vlekkeloos. Wanneer er updates klaar staan, zie je dat in je Dashboard. Klik op ‘Updates’ en installeer de beschikbare updates. Gaat het om beveiligingsupdates en bugfixes? Dan worden de updates automatisch geïnstalleerd.

Het is slim om voor het updaten eerst een back-up te maken van je bestanden en je database. Gaat er dan iets mis, dan kun je je oude website terugzetten. En als er echt niets meer werkt, staan we bij Webmedia - Nijmegen in de startblokken om je te helpen. Je hoeft alleen contact met ons op te nemen en dan zorgen we er samen voor dat je website weer snel en veilig te bezoeken valt.

 

Waarom je geen update van WordPress mag missen 1
Waarom je geen update van WordPress mag missen 2
Delen: