Welke invloed heeft webdesign op de pagespeed?
7 juli 2023Je wil natuurlijk dat je website goed gevonden wordt. Om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te eindigen, is ook de snelheid van de pagina een belangrijke factor. We noemen dit ook wel 'Pagespeed'. Het is een term die Google heeft bedacht. Al in de ontwerpfase van de website moet de ontwikkelaar hier rekening mee houden. Want webdesign heeft daadwerkelijk impact op de laadsnelheid van je website.
Waarom doet pagespeed er toe?
Pagespeed is belangrijk omdat zoekmachines streven naar een sneller en gebruiksvriendelijker internet. Het is niet fijn als bezoekers enkele seconden moeten wachten tot een pagina geladen is. Sterker: uit onderzoek blijkt dat een website binnen 5 seconden volledig geladen moet zijn. Gebeurt dat niet? Dan klikt de bezoeker je website weer weg. Zo mis je potentiële leads, klanten en conversie. Dat kost dus handen vol geld. Zonde!
De score op een mobiele telefoon is vaak lager dan op een gewone internetverbinding. Je hebt op 3G of 4G immers maar een beperkte snelheid. Daarom is het des te belangrijker dat er volop aandacht is voor de laadsnelheid van de website.
De Web Core Vitals
Er zijn een aantal richtlijnen opgesteld om de pagespeed te meten. Dit noemen we de ‘Web Core Vitals’. Het zijn in principe drie onderdelen: de Largest Contentful Paint, First Input Delay en Cumulative Layout Shift. Laten we ze kort behandelen.
Largest Contentful Paint
De Largest Contentful Paint meet de snelheid waarmee de meeste content is geladen. Google vindt dat het belangrijkste onderdeel. Het kan een afbeelding, video, animatie of tekst zijn. Hoe lang duurt het voordat de essentie van je website in beeld is? Hoe korter deze tijd, hoe beter het is.
First Input Delay
De First Input Delay meet de tijd die de browser nodig heeft tussen het klikken op een knop en de daadwerkelijke actie die erbij hoort. Misschien is je pagina nog niet volledig geladen en moet je eerst wachten. Die tijd telt mee.
Cumulative Layout Shift
De Cumulative Layout Shift kijkt of er tijdens het laden onderdelen op de pagina verschijnen die de layout aanpassen. Denk aan advertenties die de hele inhoud naar beneden drukken of grote fonts die je content verschuiven. Zoekmachines haten het. Daarom is het belangrijk dat onderdelen van je website in de juiste volgorde geladen worden.
Aandacht voor pagespeed
Wanneer je een website laat bouwen door Webmedia - Nijmegen B.V, kijken we meteen naar de pagespeed. Het is een van de belangrijkste onderdelen van je website. Je kunt nog zoveel aan marketing doen, maar als je website traag is, scoort het niet. Je pagespeed heeft te maken met techniek, hosting en de content op je website. Ook de manier waarop je website is opgebouwd (het design) speelt een belangrijke rol. Daarom denken we al in een vroeg stadium na over wat de beste oplossing is,
Tips om de snelheid te verbeteren
Heb je een trage website? Dan zou je eens (met ons) naar deze zaken kunnen kijken. Misschien dat je hiermee flinke winst in de laadtijd kunt behalen.
Geen sliders en carousels
Sliders en carousels moeten foto’s, video’s en tekst inladen. En ook de achterliggende animatie moet geladen worden. Eigenlijk hebben ze vaak geen functie, dus ze zouden ook best weggelaten kunnen worden. Wil je ze wel gebruiken? Kies er dan voor om zo min mogelijk informatie te tonen. Bijvoorbeeld alleen de laatste 3 actuele nieuwsberichten.
Geen grote foto’s, video’s en animaties
Grote foto’s, video’s en animaties zorgen ervoor dat het laden van de pagina stokt. De media die je gebruikt moeten dan ook zo lichtgewicht mogelijk zijn. Hier gebruiken we speciale technieken voor.
Minder functionaliteiten
Probeer niet te veel dingen op één moment te laten gebeuren. Pop-ups, het laden van een live chat en het laden van sociale media feeds kunnen samen voor een hoge laadtijd zorgen. Je kunt al deze functies wel gebruiken, maar niet tegelijk.
Optimalisering voor mobiele apparaten
Bij het bepalen van de Pagespeed Score voor mobiele apparaten, wordt ervan uitgegaan dat je de website bezoekt op 3G of 4G. Dat is standaard wat trager. Daarom bouwen we websites die ook mobiel goed werken. We gebruiken bijvoorbeeld kleinere afbeeldingen, verbergen minder belangrijke onderdelen en gebruiken geen sliders, maar contentblokken.